Geschiedenis
De geschiedenis van de Mediacentrale begint in de jaren ’10 van de vorige eeuw. Op dezelfde plek stond toen nog de Helpmancentrale: de tweede energiecentrale van de stad Groningen. Tot 1982 bleef deze centrale in gebruik. Na 20 jaar leegstand werd rond de eeuwwisseling een nieuw doel voor de centrale gevonden: een multi-tenant werklocatie, opgebouwd uit de voor Groningen en omstreken typerende baksteen en met indrukwekkende proporties en dimensies. Sinds 2005 huisvest de 24 meter hoge turbinehal een gebouw van maar liefst zeven verdiepingen, waarvan er zes binnen staan.
De Helpmancentrale komt in bedrijf als elektriciteitscentrale en staat in de Groningse wijk Helpman.
De Helpmancentrale wordt vervangen door een nieuwe centrale. De oude krijgt een reservefunctie tot de sloop in de jaren ’50. Het nieuwe complex, van de hand van A.H. van Rood, was in strakke, rechthoekige massa’s opgezet en geldt als een van Van Roods belangrijkste werken.
De centrale doet geen dienst meer als leverancier van elektriciteit.
Na een grondige verbouwing biedt de voormalig energiecentrale zo’n 11.000 vierkante meter onderdak aan bedrijven actief in de media, data en ICT. Via het eigen glasvezelnetwerk is de Mediacentrale verbonden met het Mediapark in Hilversum.
Uniek
Vandaag de dag biedt de Mediacentrale naast state of the art kantoorruimten met haar grootse centrale hal, bijzondere vergader- en congresaccommodaties en restaurant WAAR prachtige en unieke locaties voor evenementen, symposia, product- en bedrijfspresentaties, vergaderingen en congressen.
Het doorgeven van energie, vanaf het begin de doelstelling van dit bijzondere gebouw, is én blijft het actuele thema van de centrale.