Bedrijf uitgelicht Recras: programmeren voor klimmers, boogschieters en fietsverhuurders

Als vijf koningen kijken ze vanuit hun ’toren’ op de centrale hal; het nieuwe kantoor van Recras is gevestigd pal onder de gigantische MEDIACENTRALE letters. Een prachtige plek op de vierde verdieping, waar de mannen begin september neerstreken. De hoogste tijd om eens nader kennis te maken met Recras.

Oude bekenden

Hoewel Tijmen, Harrie, Sander, Dirk en Marthijn nieuw zijn in de Mediacentrale, zijn ze voor Waarborg goede ‘bekenden’. De start van Recras speelde zich namelijk af in het pand aan de Kadijk 1– eveneens van Waarborg Vastgoed. Gelukkig kon het team van Waarborg de (groei)wensen van de softwareontwikkelaars beantwoorden met een nieuw kantoor in de Mediacentrale. Met hun liefde voor het web en alles wat met programmeren te maken heeft, passen de heren namelijk perfect in dé media- en ICT-hub van Groningen. “We waren op zoek naar een inspirerende plek die bovendien ook nog eens goed te bereiken is met het openbaar vervoer en de auto”, vertelt Tijmen Klein, oprichter en mede-eigenaar van Recras. “We hebben veel locaties gezien, maar de Mediacentrale heeft gewoon de beste uitstraling van Groningen. Het is niet zo’n typisch kantoorpand en dat maakt het juist zo leuk!”

We hebben veel locaties gezien, maar de Mediacentrale heeft gewoon de beste uitstraling van Groningen.Tijmen Klein

Softwarepakket voor de recreatiebranche

Van klimparken tot buitensportbedrijven en van waterskibanen tot paintball bedrijven; de klanten van Recras hebben één ding gemeen en dat is dat ze actief zijn in de dagrecreatiebranche. Het verhaal over het ontstaan van Recras is misschien wel het meest klassieke verhaal van de start van een software start-up. Recreatieondernemers Harrie Kerssies en Marthijn Wolting zoeken voor hun bedrijf Taribush een efficiënte oplossing voor de administratieve rompslomp. Het verwerken van boekingen en betalingen kost ze veel te veel tijd; tijd die ze liever besteden aan het vermaken van groepen en het uitdenken van nieuwe groepsactiviteiten. Bevriende programmeur Tijmen bouwt een handige tool om dat probleem voor de mannen te fixen. Die tool blijkt niet alleen verdraaid handig te zijn voor Harrie en Marthijn, maar ook voor andere recreatieondernemers.

recras-recreatie

Van maatwerk naar brancheoplossing

Toch duurt het nog een aantal jaren voordat er daadwerkelijk een bedrijf rondom de software ontstaat en ook andere recreatieondernemers gebruik kunnen maken van het vernuftige stukje techniek. Tijmen studeert nog en de software is op maat gemaakt voor Taribush – en daarmee niet geschikt voor andere bedrijven. Toch verspreidt het nieuws dat er ergens een handige tool te verkrijgen is voor de administratie van dagrecreatiebedrijven zich snel. Als Tijmen, Marthijn en Harrie besluiten om de software voor meer partijen toegankelijk te maken, melden zich dan ook direct zo’n tien bedrijven die interesse hebben en bereid zijn om de software te testen.

Het uitgangspunt van de mannen is dat recreatieondernemers weer moeten doen wat ze leuk vinden en zo min mogelijk bezig moeten zijn met hun administratie. Tijmen vertelt: “De meeste recreatieondernemers vinden het geweldig om groepen te vermaken en om hun bedrijf verder te laten groeien, maar hebben een broertje dood aan alle administratieve rompslomp die daarbij komt kijken. Bij alles wat we ontwikkelen proberen we het voor de ondernemer gemakkelijker en efficiënter te maken.”

recras_logo

Recras

Zo gebeurt het dat Recras zich ontpopt als een compleet administratie- en reserveringssysteem voor de gehele recreatiebranche. Een groep die tot dusver nog niet bediend werd. Tijmen vertelt: “Er zijn allerhande reserveringssystemen voor verblijfsrecreatie,voor de horeca en voor vergaderlocaties. De dagrecreatiebranche werd daarentegen nog helemaal niet bediend. Een behoorlijke nichemarkt met een groot gapend gat waar wij met Recras zijn ingesprongen. We zijn inmiddels zo’n vier jaar verder zijn en Recras is marktleider op het gebied van boekingssoftware voor de recreatiebranche. Daarmee bedienen we gave klanten, zoals het Grunopark Groningen, Ecomare, Funvalley Maastricht en Appelscha Outdoor, maar ook grotere organisaties zoals bijvoorbeeld Molecaten maken gebruik van Recras. ”

De software

Op de vraag wat er eigenlijk allemaal mogelijk is met de software, vertelt Tijmen enthousiast: “Recras is een heel compleet pakket. Zo kun je alle correspondentie met klanten via Recras laten lopen, waardoor je bij iedere reservering direct alle informatie beschikbaar hebt. Herinneringsmails over reserveringen, afspraken en facturen worden automatisch door Recras verstuurd naar klanten en inkooppartijen. Daarnaast is de software natuurlijk geschikt om uiteenlopende boekingen te beheren: van fietsverhuur of een middagje klimmen in een klimpark tot het verzorgen van een volledig all-in groepsuitje met extern ingehuurde partijen. Wat de software zo handig maakt, is dat je aan de hand van de boekingen direct de personeelsplanning in Recras kunt maken. Doordat je in het programma kunt ingeven welke instructeurs of medewerkers (met bijvoorbeeld specifieke certificaten of diploma’s) aanwezig moeten zijn om een bepaalde activiteit door te kunnen laten gaan, kan een klant direct de beschikbaarheid aflezen. Ook kan de recreatieondernemer aan de hand van de boekingen direct een personeelsplanning maken. Personeelsleden kunnen vervolgens zelf inloggen in Recras en zien wanneer zij staan ingepland. Dat scheelt een hoop handmatig gepuzzel!”

recras

Internationale ambities

Een compleet pakket voor de recreatiebranche dus, dat Recras. Toch branden de mannen hun vingers liever niet aan oplossingen voor andere recreatie-activiteiten, zoals software voor verblijfsrecreatie of zaalhuur. Tijmen: “We willen groeien door ons bij deze specifieke niche te houden, de dagrecreatie. Dan kunnen we dus alleen groeien als we ook over de grenzen kijken. In Nederland gebruikt bijvoorbeeld zo’n 80 à 90% van de klimparken onze software al, die markt is daardoor al behoorlijk verzadigd. Maar in het buitenland heeft men ook behoefte aan onze software. Op dit moment zijn we daarom bezig om de software te vertalen naar het Engels. De Duitse en Franse vertalingen volgen dan waarschijnlijk in rap tempo.”

Heerlijk om te horen, al die ambitieuze plannen. Vanuit Waarborg wensen we Recras veel succes en plezier bij het ondernemen. Wil jij ook eens genieten van het uitzicht over de centrale hal? De heren hebben een fantastische ligstoel pál voor het raam gezet. Diegene die ‘m wil proberen, is welkom om een paar uurtjes te flexwerken.

stoel-recras

in Blog