Nieuw in de Mediacentrale: IT-gigant met startup vibe

In 2002 startten twee studenten van de Universiteit Twente een IT-startup, samen met hun leraar. Ze ontwikkelden een innovatieve oplossing om de registratie van studenten bij te houden. 15 jaar later is het onderwijs een van de vijf branches waar Topicus zich op richt en opende het bedrijf onlangs een nieuwe vestiging in de Mediacentrale in Groningen. Maak kennis met dit bijzondere IT-bedrijf.

IT-bedrijf van formaat

Als je het kantoor op de zesde verdieping binnenwandelt, krijg je de indruk dat je te maken hebt met een IT-startup die leuk aan de weg timmert. Aan de weg timmeren doen ze zeker; Topicus is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf van formaat. Met ruim 740 medewerkers op de loonlijst, negen vestigingen verspreid over heel Nederland en heel veel grote klanten is Topicus een serieuze speler op de IT-markt geworden. “Maar nog altijd met de geest van een startup”, aldus Albert Brons, Businessline Manager GGZ. “We houden de teams bewust klein, zodat we onze klanten de juiste aandacht kunnen (blijven) geven.

Topicus

Topicus naar Groningen

De centrale ligging, goede bereikbaarheid en natuurlijk de bijzondere uitstraling van het pand waren voor Topicus aanleiding om de Mediacentrale te betrekken. Hun komst naar Groningen is niet zozeer vanwege hun klanten: “onze klanten zitten verspreid over Nederland en die bedienen we voornamelijk op afstand. De reden dat we hebben gekozen voor een vestiging van Topicus in het Noorden – en specifiek in Groningen – is omdat hier veel gebeurt op het gebied van IT. We willen ons team graag versterken met goede Java en .NET-ontwikkelaars. Universiteitsstad Groningen was daarom een logische keuze. ”

IT-oplossingen voor uiteenlopende branches

Topicus ontwikkelt nieuwe technologieën voor die gebieden waar mens en maatschappij elkaar raken. Gemeenschappelijke deler van alle oplossingen is dat het de regie en zelfredzaamheid van mensen vergroot. Wat dat concreet betekent? Albert legt uit: “We ontwikkelen bijvoorbeeld eHealth applicaties voor de zorg, slimme koppelingen voor de financiële wereld of handig software voor de juridische sector, waarmee advocaten bijvoorbeeld eenvoudig dossiers kunnen uitwisselen.”

eHealth & EPD’s in Groningen

De nieuwe, Groningse vestiging van Topicus richt zich in eerste instantie op het uitbreiden van de eHealth-oplossingen en de elektronische patiëntendossiers (EPD’s) voor de geestelijke gezondheidszorg. “Denk aan eHealth-applicaties waarbij mensen anoniem kunnen checken of ze psychisch iets mankeren. Iemand die vermoedt dat hij of zij depressief is of last heeft van een eetstoornis, vult anoniem een aantal vragen in. Onze applicatie geeft vervolgens een maatwerk advies. Als de gebruiker anoniem wenst te blijven, kunnen we via de applicatie zelfs (anoniem) behandelen.”

Topicus-Mediacentrale

De app maakt het voor mensen heel laagdrempelig om hulp te zoeken. Bovendien kan de app ervoor zorgen dat mensen vroeger in het proces checken of ze iets mankeert, waardoor je mensen sneller kunt helpen en aanzienlijk bespaart in de (behandel)kosten. Een ander voorbeeld van een eHealth toepassing is hulp bij het stoppen met roken via een app. Daarmee kan iemand, zonder fysieke tussenkomst van psycholoog of dokter, toch onder begeleiding stoppen met roken. “Al onze producten helpen partijen bij ketenintegratie. Dat wil zeggen dat we de verschillende partijen in een branche of proces, in dit geval in de GGZ, helpen om beter en efficiënter met elkaar samen te werken.”, legt Albert uit. “Een ander product dat we hebben ontwikkeld voor de (geestelijke) gezondheidzorg is Fincontrol, een module die zorgpartijen gebruiken voor financieel management en declaraties. De module controleert in feite of alle zorgaanbieders alle gegevens netjes hebben ingevuld in het elektronisch patiëntendossier en geeft een overzicht van de lopende zorgtrajecten, facturatie en declaraties, aandachtspunten en contractbeheer. Ook voorziet de app in financiële rapportages.”

“Eigenlijk is elke businessline een eigen onderneming, waarvan Topicus de overkoepelende paraplu is. ”, vult Ate Rijpkema aan. Deze Assenaar is Java-ontwikkelaar bij Topicus en is van de hoofdvestiging in Deventer verhuisd naar de Mediacentrale. “Ik ben er wel blij mee dat we nu ook in Groningen werken. Het scheelt me behoorlijk in reistijd.”

Mediacentrale-Topicus

Zo plat als een dubbeltje

Albert Brons is businessline manager GGZ van de Groningse vestiging. Een hele mond vol. “Dat klopt”, zegt Albert lachend, “toch is Topicus geen hiërarchische organisatie. Er ligt heel veel verantwoordelijkheid laag in de organisatie. We vinden dat heel vanzelfsprekend, net als dat we maar weinig ‘regels’ hebben. We hebben geen vaste werktijden en je hoeft niet voor alles goedkeuring te halen. Zie je een kans of heb je een goed idee? Dan werk je dat idee uit op een hackathon of innovatiedag. Als dat slaagt heb je kans dat je het verder mag uitwerken tot een volwaardig product. Daarbij draagt iedere medewerker zelf de verantwoordelijkheid om van A naar B te komen.”

Introductie in Groningen

Had je nog niet eerder van Topicus gehoord? Dan komt daar binnenkort waarschijnlijk wel verandering in. “We gaan onze komst in Groningen aankondigen via radiocommercials, abri’s en billboards in en om de stad Groningen.”, verklapt Albert.

Een andere – en bovendien leukere – manier om in contact te komen met de mannen en vrouwen van Topicus is natuurlijk door gewoon even bij ze binnen te lopen of een praatje met ze te maken tijdens de lunch bij WAAR. “Oh en als er partijen zijn die het leuk vinden om gezamenlijk een hackathon of ander tech-event te organiseren, dan hebben we daar zeker oren naar!”

in Blog