ICTRecht: juristen met nerdie eigenschappen

Vanaf de hoofdingang van de Mediacentrale zie je de vlag van ICTRecht al staan op het balkon van de derde verdieping. Sinds september werken Mathieu Paapst en Jessica Hof in hun prachtige kantoor in hét media- en ICT-hart van Groningen. Hoewel er op het Amsterdamse hoofdkwartier van het juridisch advieskantoor ruim twintig juridisch adviseurs werkzaam zijn, zijn Mathieu en Jessica in Groningen nog maar met z’n tweeën. Toch denken ze dat daar snel verandering in gaat komen. Hoogste tijd om eens kennis te maken met deze twee ICT-juristen.

Balkon ICTRecht, Mediacentrale

Het balkon van ICTRecht in de Mediacentrale

Schier plekje

De twee hebben het goed voor elkaar in de Mediacentrale. Het kantoor van ICTRecht is ruim, licht en modern ingericht. Bovendien hebben Mathieu en Jessica vanaf hun kantoor toegang tot het balkon. “Toen we deze ruimte betrokken, wilden we graag via ons kantoor het balkon op kunnen. Waarborg heeft toen een deur gecreëerd in de glaswand. Ondanks dat we aan de binnenkant van het pand zitten, kunnen we nu toch frisse lucht binnenlaten.”, vertelt Mathieu trots.

Een groot deel van de ruimte wordt in beslag genomen door een gigantische steigerhouten tafel waar zo’n tien man aan kunnen zitten. Ook is er een comfortabel zitje gecreëerd waar gasten op een relaxte manier worden ontvangen. “We krijgen er binnenkort waarschijnlijk versterking bij. Dan moeten we eigenlijk wel meer ruimte hebben”, dubt Matthieu. Want dat de gigantische tafel en het zithoekje blijven, staat vast.

Groningse vestiging

De kersverse vestigingsdirecteur van ICTRecht is ICT-jurist en doceerde tot voor kort aan de Rechten Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. “Daarnaast deed ik klussen voor ICTRecht. De klanten in het noorden vielen onder mijn verantwoordelijkheid. Groningen is natuurlijk een echte IT-stad en onze klantenkring in het noorden groeide dan ook gestaag. Op een gegeven moment bereikte ik een punt waarbij ik moest kiezen tussen het nakijken van een stapel tentamens en het doornemen van klantdossiers. Beide klusjes moesten op dezelfde avond afgehandeld worden. Toen besefte ik: dit valt niet langer te combineren, ik moet kiezen.” Mathieu ging met ICTRecht in gesprek en al gauw waren ze eruit: er zou een tweede vestiging in Groningen worden geopend, onder leiding van Mathieu Paapst.

Interieur ICTRecht, Mediacentrale

Het stijlvolle interieur van ICTRecht

Van domeinnaam- tot privacyvraagstuk

Dat het werkterrein van een IT-jurist heel breed is, blijkt wel uit de scala aan opdrachten die ICTRecht doet. “Zo ben ik op dit moment in onderhandeling met een grote Amerikaanse partij.”, vertelt Jessica. “Een webshop in Nederland heeft dezelfde naam als deze Amerikaanse partij en werkt sinds jaar en dag onder deze naam. Het Amerikaanse bedrijf had tot voor kort alleen een Amerikaanse merkenregistratie, maar onlangs hebben ze hun merk ook in Europa geregistreerd. Nu willen ze de domeinnaam van de Nederlandse webshop overnemen. Dan krijg je te maken met een grensoverschrijdende case, waarbij ik niet alleen de Europese, maar ook de Amerikaanse registers moet kennen. Dat is heel complex.”

Naast (onderhandelingen over) domeinnaamregistratie, merkenrecht en handelsrecht daaromtrent, krijgt ICTRecht veel te maken met privacyvraagstukken. “Zo moeten we bijvoorbeeld alles weten van de nieuwe privacyverordening die in mei 2018 van kracht gaat. Deze aangescherpte privacywet heeft veel gevolgen voor organisaties die persoonsgegevens verwerken.”, legt Mathieu uit. “Door die wet krijgen we er ineens een heel andere klantenkring bij. Waar we voorheen voornamelijk IT-bedrijven als klant hadden, vragen steeds meer GGZ-instellingen, arbodiensten en bijvoorbeeld dokterspraktijken om juridisch IT-advies. Ze willen dan bijvoorbeeld weten of hun omgang met persoonsgegevens juridisch verantwoord is.”

Werkplek, ICTRecht Mediacentrale

De werkplekken van ICTRecht in de Mediacentrale

Thuiswinkel waarborg

Een ander gebied waar ICTRecht in gespecialiseerd is, is het Thuiswinkel waarborg. “Voor onze klant Thuiswinkel.org controleren we van alle aangesloten webshops of ze voldoen aan de voorwaarden van het Thuiswinkel waarborg. Zo checken we of ze voldoen aan de wettelijke voorwaarden omtrent informatievoorziening, hoe ze met retouren omgaan, maar ook of ze wettelijke vastgelegde regels niet gebruiken om consumenten te verleiden. Zo mag je bijvoorbeeld niet adverteren met het feit dat je klanten een aangekocht artikel binnen 14 dagen retour mogen sturen, want dat is een wettelijk consumentenrecht.”

Klein beetje nerd

Op de vraag of je ook een beetje nerd moet zijn om goed juridisch advies te kunnen geven aan een IT-bedrijf, beginnen beide te lachen. “Ja, je moet wel een beetje kennis hebben van programmeren”, geeft Jessica toe. “Op een gegeven moment hadden we een klus waarbij ik moest weten wat de technische werking van Microsoft en Google is, anders kon ik geen advies geven. Daar moest ik me wel even in vastbijten.” Maar ook bij het opstellen van een IT-contract, een SLA of om onderhandelingen te kunnen voeren bij bijvoorbeeld een aanbesteding, is het handig om technische kennis te hebben. “Dat onderscheidt ICTRecht ook van de rest van de markt. Wij kunnen met programmeurs praten en begrijpen ook echt wat ze bedoelen. Dat kan niet iedere jurist.”, zegt Jessica met een glimlach.

Dat is ook exact de reden waarom ICTRecht een eigen academy heeft opgericht. “Die academy is bedoeld voor advocaten en juristen die zich willen bijscholen in IT-recht, maar ook voor programmeurs die wat meer kennis van de juridische aspecten willen vergaren.”, legt Mathieu uit.

Heb je een juridisch IT-vraagstuk of wil je de ruimte van ICTRecht met eigen ogen zien? Loop dan gerust eens binnen bij Mathieu en Jessica. Ze hebben genoeg plek voor een kop koffie ;-).

in Blog