Duurzame Energie Challenge in de Mediacentrale

Mediacentrale

Welk team wekt met een zelfgebouwde windmolen van Meccano de meeste energie op? Dat was de hamvraag in de Duurzame Energie Challenge die vorige week in de Centrale Hal van de Mediacentrale plaatsvond. De grote denkers en hardwerkende deelnemers? Werknemers van Shell!

Teamwork
Opgedeeld in 2 teams gingen alle aanwezigen na een duidelijke uitleg aan de slag. Binnen elk team werden de rollen strak verdeeld: een deel ging samen creatief én constructief aan de slag met het daadwerkelijke bouwen van de windmolen. De andere teamleden ontfermden zich over ingewikkelde vragen over duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Draaikracht
Een windmolen bouw je niet zomaar natuurlijk. Een groot gedeelte van de constructie stond dan ook op 3D-bouwtekeningen, geleverd door organisator Dukino Business Events. Maar, juist de draaiende delen – de molenwieken – moesten door de teams zelf worden ontworpen. Met variabelen als lengte, breedte, vorm, oppervlakte en richting van de wiek was dat een flinke uitdaging. Welk team zou het meest effectieve ontwerp bedenken?

Ready, set, go!
In de finale streden de teams tegen elkaar: in vijf minuten moesten zij hun windmolen parkeren vóór de windmachine in de Centrale Hal, die turbine aanzetten en vervolgens een zo groot mogelijk aantal omwentelingen behalen. De windmolen die via het aantal omwentelingen en de daaraan verbonden dynamo de hoogste piekmeting in mV wist te behalen, was de winnaar.

Wie er won? Dat was team blauw met een enorme molen van 5 meter lang en 4 meter hoog. Indrukwekkend werk!

in Blog