Geschiedenis

De geschiedenis van de Mediacentrale begint in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Op dezelfde plek stond toen nog de Helpmancentrale. Het was de tweede energiecentrale van de stad Groningen, welke tot 1984 in gebruik is gebleven. Indrukwekkende proporties en dimensies opgebouwd uit de voor Groningen en omstreken typerende rode baksteen. De 24 meter hoge centrale turbine hal huisvest sinds 2005 een gebouw van 7 verdiepingen, waarvan er 6 verdiepingen binnen staan.

Helpmancentrale

De Helpmancentrale komt in bedrijf als elektriciteitscentrale en staat in de Groningse wijk Helpman.

Mediacentrale vroeger

De Helpmancentrale rond 1940.
Nieuwe centrale

De Helpmancentrale wordt vervangen door een nieuwe centrale. De oude krijgt een reservefunctie tot de sloop in de jaren ’50. Het nieuwe complex, van de hand van A.H. van Rood, was in strakke, rechthoekige massa’s opgezet en geldt als een van Van Roods belangrijkste werken.

Uit bedrijf

De centrale doet geen dienst meer als leverancier van elektriciteit.

Mediacentrale

Na een grondige verbouwing biedt de voormalig energiecentrale zo’n 11.000 vierkante meter onderdak aan bedrijven actief in de media, data en ICT. Via het eigen glasvezelnetwerk is de Mediacentrale verbonden met het Mediapark in Hilversum.

Mediacentrale

Buitenaanzicht van de Mediacentrale

Uniek

Naast de State of the art kantoorruimte zijn de centrale hal, de bijzondere vergader- en congresaccommodaties en restaurant WAAR prachtige en unieke locaties voor evenementen, symposia, product- en bedrijfspresentaties, vergaderingen en congressen.

Het doorgeven van energie, vanaf het begin de doelstelling van dit bijzondere gebouw, is ook vandaag de dag het actuele thema.

Hunzecentrale

De Hunzecentrale was de opvolger van de Provinciale Electriciteitsfabriek die van 1915 tot 1963 de elektriciteitsvoorziening van de stad voor zijn rekening nam. De functie hiervan werd eerst door de Helpmancentrale en later door de Hunzecentrale overgenomen. In 1998 werden de pijpen van deze centrale opgeblazen.